Creatieve composthoop: De sleutel tot inspiratie

 

Je herkent het vast wel: Zonder inspiratie zitten, geen enkel uniek idee schiet je meer te binnen, writers block. Je zit vast in een creatief proces en de prestatiestressmuur wordt alleen maar hoger en hoger. Vorige week stroomden de ideeën nog als rivieren door je hoofd. En plots is daar de bevriezing. Hoe nu verder?

Laat me je introduceren aan:

De creatieve composthoop

Mensen met een tuintje klinkt dit vast bekend in de oren. Een composthoop is een bult met oud plantenafval, wortelkluiten, groente en fruitresten. Je gooit al het organisch afval op de hoop en daar blijft het liggen. De natuur doet de rest, het verpieterd, het verzuurd, het fermenteert. Na verloop van tijd is daar weer: nieuwe aarde! Vruchtbare grond! Voedsel voor je tuin.

De composthoop die je gaat maken is een metaforische hoop. Ik kwam als eerste in aanraking met het idee door mijn favoriete auteur Neil Gaiman. Een schrijver heeft namelijk gereedschappen. Een van die gereedschappen is dus de creatieve composthoop. Wat een plek is waar je al je losse ideeën en inspiratie bewaard. Deze hoop is niet alleen handig voor schrijvers, maar voor iedereen in het creatieve werkveld.

Zelf zit ik doorgaans altijd met ideeën, mijn hoofd is een wervelwind die nooit stilstaat. Dat is beide een vloek en een zegen. Voordat ik een composthoop had, probeerde ik al die wilde spinsels tegelijk door een soort trechtertje te forceren. Met als resultaat: Er kwam niets doorheen! En ik bevroor. Mijn hoofd bleef maar door en door en doorgaan. Nu, elke keer wanneer ik een idee heb, schrijf ik het meteen op. Ik pak snel mijn telefoon en zet het in mijn notities app, onder een aparte categorie die ik uiteraard: “De composthoop” heb genoemd. Later schrijf ik deze ideeën op in mijn journal. Voor mij werkt het namelijk beter als ik vlug handel op het moment van inspiratie. Mijn hoofd ziet het als een drempel wanneer ik te veel handelingen moet verrichtten. Eerst het idee noteren, daarna kun je het pas gelikt maken en er even voor gaan zitten.

Je composthoop kan uit een hele hoop dingen bestaan, bijvoorbeeld:

 

 

  • Zinnen die je tegenkomt in boeken

 

  • Een gesprek wat je tussen twee mensen oppikt

 

  • Woorden die je leest of hoort

 

  • Ontmoetingen met mensen

 

  • Unieke locaties

 

  • Excentrieke personen

 

  • Scheursels uit tijdschriften

 

  • Een liedje wat voorbij vliegt

 

  • Kleine objecten die je hebt gevonden

Maar ook projecten die het net niet gemaakt hebben, op de composthoop ermee!

Zo zijn er talloze voorbeelden waar je kleine wolkjes aan inspiratie kan tegenkomen. Soms droom je er zelfs over. Omdat inspiratie net als rook is en snel voorbij kan vliegen, moet je soms erg vlug zijn om het vast te leggen. Daarom is het altijd handig om bijvoorbeeld een klein notitieboekje bij de hand te hebben. Of, zoals eerder benoemd, is de notitie app op je telefoon een echte redder! Grijp de magische zinnen en ideeën en schrijf ze op, gooi ze op de hoop. Maak in je journal een aparte categorie genaamd: De composthoop. En gooi het er maar op. Of een prikbord in je werkruimte, overladen met allemaal post-it notities. Je kunt zelfs Pinterest gebruiken voor een digitale composthoop. Het principe blijft hetzelfde: de ideeën worden op een hoop gegooid en daar fermenteren ze. Misschien doe je nooit iets met deze ideeën en inspiraties. Maar als je het nodig hebt, ligt het daar voor het oprapen. Je kijkt naar je composthoop en schept de verse aarde op en strooit deze over je creatieve tuintje.

Daarbij zorgt het beginnen aan een creatieve composthoop ook voor rust. Je hoeft namelijk al deze spinsels niet meer in je hoofd te bewaren. Het krijgt een structuur, zo kun je op een overzichtelijke en effectievere manier aan je project werken.

Al met al ga je zien dat de creatieve composthoop een onmisbaar gereedschap gaat worden in je creatieve carrière.

– Marly Loomans 2023